't Viskarretje

                                 Eet gezond! Eet vis!

Duurzaamheid en Keurmerk

MSC-keurmerk uitgelegd

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Het MSC-keurmerk is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Vissers en visserijen die in aanmerking willen komen voor een keurmerk, moeten aan deze criteria voldoen: 

  • Geen overbevissing op het visbestand  
  • Behoud van het ecosysteem 
  • Goed en doeltreffend beheer van de visserijactiviteiten

Bedrijven die voldoen aan de MSC standaard ontvangen het bijbehorende msc certificaat.

Welke producten dragen het MSC-keurmerk?

In Nederland zijn onder andere wild gevangen vis zoals schol, kabeljauw en schelvis, haring, makreel, zalm, tonijn, koolvis, mosselen, garnalen en heek met MSC-keurmerk verkrijgbaar.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ASC: verantwoord gekweekt

Voor gekweekte vis en schaal- en schelpdieren is het ASC-keurmerk. Het keurmerk garandeert dat er extra aandacht wordt besteed aan het behouden van de natuurlijke leefomgeving van vissen en dat het gebruik van antibiotica en chemicaliën zoveel mogelijk wordt beperkt.

ASC keurmerk uitgelegd

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het keurmerk is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen is het ASC-keurmerk bedoeld voor kweekvis. Het ASC keurmerk heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen.

Het keurmerk draagt regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. De criteria zijn opgesteld door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Initiatief Duurzame Handel, de viskwekers en wetenschappers. Milieu Centraal heeft ASC beoordeeld als een topkeurmerk vanwege een hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Welke vis heeft het ASC keurmerk?

Vis die aan bovenstaande eisen voldoet kan het ASC keurmerk dragen. ASC is het keurmerk voor kweekvis oftewel aquacultuur. Dit bedraagt in sommige gevallen vis afkomstig uit Aquacultuur zoals zalm, zeebaars, dorade en garnalen. Daarnaast draagt gekweekte zalm uit Noorwegen het ASC keurmerk en tilapia en pangasius.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------