't Viskarretje  

Eet Gezond! Eet Vis!      

Vis Bereiding!

 

 

Vis Bereiden, hoe doe je dat?

Daar sta je dan in de keuken, met die heerlijke moot verse vis. Tussen de potten en de pannen en de kruiden. Maar hoe ga je dat scholletje bereiden? Hoe zorg je ervoor dat de zalm lekker mals blijft? En hoe bak je filet zonder dat hij uit elkaar valt? Vis kun je op verschillende manieren bereiden. Stomen, Bakken, Grillen en Pocheren. In de oven, in een braadpan, op de BBQ of in een stoompan. Met een goede voorbereiding en de juiste ingrediënten zet je de heerlijkste visgerechten op tafel. Wij helpen je alvast een beetje op weg!

Haring: http://www.youtube.com/watch?v=opEpm2KrR8e

Schol: http://www.youtube.com/watch?v=XTcyOMmQvaE

Zalm: http://www.youtube.com/watch?v=jRUiLKNxoJg

Mosselen: http://www.youtube.com/watch?v=d-wjB3Ys5nY

Hollandse garnaal: http://www.youtube.com/watch?v=-M7imkVLIfg

 

Koken of pocheren?

Een goed moment om een misverstand uit de wereld te helpen: gekookt vis bestaat niet! Vis wordt gepocheerd. De term 'gekookte vis' wordt ten onrechte gebruikt want het water of de bouillon waarin u de vis wilt 'koken' mag je juist niet te heet worden. Zorg er dus voor dat het water niet borrelt, dan verliest de vis aan smaak. Tip: gebruik een stoompan! In een stoompan mag je het water (met kruiden) wél laten koken. De vis gaart op de rooster in de stoom en behoudt zijn smaak omdat er geen sappen in het water verdwijnen.

 

Op de graat bereiden

Pocheer, stoom of bak vis bij voorkeur op de graat en haal die er pas uit als de vis gaar is. De aromaten die de graat bevat, mist u bij het bereiden van filets.

 

Bakken en frituren

Bakken is één van de lekkerste manieren om vis te bereiden! Het lijkt eenvoudig, maar oplettendheid is geboden. Vis bak je bij voorkeur in een grote koekenpan of beter nog, in een speciale visbakpan. Gebruik boter of goede olijfolie die je zachtjes verhit. Maar wacht nog even..... het voorbereidende werk neemt een kwartiertje in beslag. Stap één: droog de vis voorzichtig, gebruik hiervoor een schone doek of keukenpapier. Stap twee: zout de schoongemaakte vis en laat dit zeker 10 minuten intrekken. Voeg daarna peper naar smaak en een paar druppels citroensap toe. Stap drie: breng de vis op smaak met de speciale viskruiden van Vis4U. Stap vier: paneren! Zie hieronder Paneer tip!

 

Paneertip

Een gepaneerde vis zorgt voor een heerlijk, krokant laagje én de vis blijft lekker mals. Haal de vissen of moten door de opgeklopt eiwit en daarna door het paneermeel. Schud overtollig paneermeel eraf.

 

Frituren

Frituren is een vorm van bakken; bij frituren wordt vis echter in een dikke olielaag gebakken in plaats van in een pan met een paar millimeter olie of boter. Om vis te frituren moet men de visdelen goed paneren of door beslag heen halen. Olie goed verhitten (180 graden). Na ongeveer 5 minuten de vis uit de pan nemen. De vis afdeppen met een doek en serveren met wat citroen.

 

De gebakken vis weetjes

Als de bakolie 180 graden is, bereikt het binnenste van de vis een temperatuur van circa 100 graden. De bacteriën gaan dan dood. Als de vis na het bakken snel en hygiënisch wordt verpakt, kan deze enige tijd bewaard worden. Het is natuurlijk beter om gebakken vis meteen te consumeren. Neem je het gebakken visje liever mee naar huis om later op te eten, dat kan. Als de vis heet verpakt wordt, blijft deze nog een kwartiertje worm.

Afkoelen: vis moet snel afgekoeld worden. Bij kamertemperatuur is de vis maximaal 3 dagen houdbaar. koude vis is smakelijk. Laat de vis afkoelen op de ovenplaat. Leg de vis niet in de koelkast als je deze dezelfde dag nog wilt consumeren. In de koelkast wordt de vis te vochtig en het krokante korstje zacht.

Opwarmen: de beste manier van opwarmen? Plaats de vis in een voorverwarmde oven. Wikkel de vis in aluminiumfolie en plaats 'm op de bakplaat of in een ovenvaste schaal in de oven.

Vaak bakt men de vis op in de koekenpan met een klontje boter. Nadelen hiervan zijn:

  • De vis absorbeert veel olie
  • door vochtverlies droogt de vis uit
  • de kleur wordt minder mooi

Wil je de vis toch in de koekenpan doen, dan moet je in ieder geval geen olie of boter gebruiken.

 

Magnetron

Hoelang je vis in de magnetron moet plaatsen is afhankelijk van het gewicht. Gebakken schelvis van bijvoorbeeld 390 gram is binnen 60 seconden warm. Voordeel van de magnetron is dat de vis erg snel warm wordt. De korst blijft echter slap. Als je een magnetron in combinatie met een hete luchtoven hebt. kan de korst gemakkelijk weer knapperig gemaakt worden.

 

Hoe voorkom je dat de vis tijdens het bakken uit elkaar valt?

Zorg dat je verse vis in huis hebt omdat verse vis minder snel uit elkaar valt dan vis die al wat ouder is. Bak vis voorzichtig op laag tot middenhoog vuur en draai de vis tijdens het bakken slechts één keer om. Belangrijk: zorg dat de vis niet té gaar wordt. De vis is goed gebakken wanneer het visvlees net niet mee doorschijnend is of wanneer het eiwit stolt.

 

Vis recepten

Vis kun je op honderden manieren bereiden. Natuurlijk, in een goed kookboek vind je voldoende inspiratie en kun je meteen aan de slag. Maar ook op internet vind je de heerlijkste visgerechten. Vis4U zet alvast een aantal leuke websites op een rijtje. Veel visplezier!

www.visrecepten.nl meer dan 400 visrecepten en leuke weetjes over vis

www.tijdvoorvis.nl seizoensgerechten, toprecepten en veel nuttige informatie

www.visinfo.nl een culinaire online encyclopedie met veel visbereidingstips

www.visgilde.nl alles over vis