't Viskarretje  

Eet Gezond! Eet Vis!      

 Duurzaamheid en Keurmerk

Duurzaamheid en Keurmerken

De Nederlandse visliefhebber kiest steeds vaker voor duurzame vis. Een goede zaak! Ook bij 't Viskarretje dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. Wij verkopen alleen duurzaam gevangen en gekweekte vis met het ASC of MSC keurmerk. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op www.goedvis.nl. Dat is een bijzondere goede en uitgebreide site.

 

 ASC

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council (ASC).                                                   

ASC is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringprogramma voor verantwoorde visweek beheert en verder ontwikkelt. De organisatie is in 2009 opgericht door het WNF en het Initiatief Duurzame Handel. Vis met het ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebeid van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen. Door vis met het ASC-keurmerk te kiezen weten consumenten zeker dat ze verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren kopen.                                       Meer informatie: www.asc-aqua.org.

 

MSC

MSC staat voor Marine Stewardship council.                                              

Het is een onafhankelijk, Internationaal erkend keurmerk voor duurzame visserijen. MSC is vergelijkbaar met het FSC-keurmerk voor hout. Als een visserij het MSC-keurmerk wil voeren, dan moet zij voldoen aan strenge eisen op het gebed van:

  1. Overbevissing
  2. Effecten van visserij en vistechniek op ecosysteem
  3. Een goed beheer

Een onafhankelijke controle-organisatie kijkt of de visserij voldoet aan de MSC-standaard. Als een visserij het keurmerk heeft, wordt elke 5 jaar weer bekeken of een visproduct nog voldoet aan de strenge regels. Elke visserij die het keurmerk heeft moet verantwoording blijven afleggen over zijn doen en laten. Meer informatie: www.msc.org.

 

DUPAN

De Stichting DUPAN wil met concrete activiteiten de palingstand in Nederland duurzaam verbeteren. De Palingstructuur hoort bij Nederland, net als tulpen, klompen en molens. Het eten van paling als delicatesse is mogelijk, mits de palingstand op peil is en lijft en mits de palingvisserij, -kwekerij en -verwerking op een duurzame wijze is vormgegeven. DUPAN zet zich in om de palingcultuur voor Nederland te behouden, met respect voor de natuur. Meer informatie: www.dupan.nl.

 

HACCP

't VIskarretje werkt volgens de richtlijnen van HACCP. HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. De Nederlandse vertaling is: Gevarenanalyse en kritische controlepunten. Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit controleproces, uitgaande van de Europese Unie, wil ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting. Kortom: HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd. Door de gezondheidsrisico's in behandelingsprocessen op te sporen en deze vervolgens beheersbaar te maken, wordt de veiligheid van het product verhoogd.

 

Kwaliteit

't Viskarretje staat voor kwaliteitsvis. Maar wat is nou goede vis? Hoe herken je de topklasse?

De herkenbaarheid en de eigenschappen van vis na de vangst moeten zo lang mogelijk gehandhaafd blijven. Alle uiterlijke kwaliteitskenmerken (geur, kleur, smaak en consistentie) moeten dan min of meer gelijk blijven. Er zijn 5 kwaliteiten vis. E = Exellent - A,B,C,D klasse. (A en E klasse is de klasse die verkocht wordt in visspeciaalzaken en restaurant). Bij 't Viskarretje vind je enkel de A en E klasse.

 

Hoe keur je een vis?

  1. Kijk rond de vis. "Hoe kijkt hij uit zijn ogen?" zei mijn leraar altijd. Troebel of mooi helder.
  2. Wrijf over de vis heen. Slijm moet helder en doorzichtig zijn.
  3. Duw op de haas van de vis. Dat is vlak bij zijn vin. Veert hij terug dan zijn de spiertjes nog soepel en lekker.
  4. Trek haar kieuwen eens open en ruik. Het moet er fris uitzien en ruiken.
  5. De vis moet fris ruiken naar zeewier.

En een van de belangrijkste kwaliteitskenmerk is: Til je vis op. Houd hem met de kop naar je toe. De vis moet stijf zijn.

 

Groothandel

't Viskarretje werkt samen met visgroothandel Ouwehand Visverwerking BV te Katwijk, een toonaangevende groothandel die kwaliteit hoog in het vaandel draagt.                      

Meer informatie: www.ouwehand.com.

 

Achtergrond informatie haring

www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1104243